Station Oosterbeek

Vandaag nam ik de trein vanuit Arnhem, terug naar huis. Op station Arnhem kon ik nog net de stoptrein naar Ede halen. Het maakt voor mij weinig uit of ik de stoptrein of intercity neem, ze doen er ongeveer even lang over.

Het eerste station waar de trein stopte was Oosterbeek. De deuren gingen open en een enkele passagier stapte uit. De deuren sloten weer en langzaam zette de trein zich in beweging. Maar echt op snelheid kwam de trein niet, wat vreemd is want er konden geen obstakels noch treinen zijn die ons hinderden.

Maar toen zag ik hem liggen. Een wat stevig gebouwde man lag op het perron. Zijn arm was om een grote bruine hond geslagen. Ze leken te slapen. De huidskleur van deze man leek mij normaal. Arm in poot lagen ze te slapen op de stenen van het perron.

Voor mij verklaarde dit de reden van de langzaam rijdende trein. De machinist was volgens mij met de politie aan het bellen, zodat zij een kijkje konden nemen bij deze man op het perron. Ik bewonderde dat de machinist dat deed, hij keek om naar zijn medemens en ondernam actie.

De trein reed verder.

‘Wacht eens,’ dacht ik. ‘Ik kan natuurlijk ook bellen. Maar zou dat niet wat raar zijn. Eerst de machinist die belde en daarna ik? En wie zou ik moeten bellen? 112 of de politie?’ Ik had er zo snel geen antwoord op. Alhoewel… In mijn gedachten wist ik dat ook ik kon bellen met een van de instanties. Maar ik deed het niet.

Station Ede-Wageningen is het eindstation van deze stoptrein.  Daar aangekomen wachtte ik even tot de machinist uit zijn cabine kwam. Ik groette hem en sprak met hem over de man in Oosterbeek. Hij had hem ook gezien en overlegd met de conducteur. Zij zouden actie ondernemen als de man op de terugweg (vertrektijd uit Ede na 15 min.) er nog zou liggen. Daarmee ging ik akkoord en ik wenste de mannen nog een prettige dag.

Ik checkte uit op het perron en liep de tunnel in. Deze leidde mij naar de andere zijde van het station. Tijdens deze wandeling bleef mijn geweten knagen. Eenmaal buiten het station belde ik alsnog de politie (0900-8844). Zij zouden gaan kijken.

Michel Altorf-van der Kuil

Dit bericht werd geplaatst in Onderweg, Praktisch Christendom? en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.